Mielona czy ziarnista?
4.jpg
kawa w torebce

W naszym asortymencie posiadamy kawę ziarnistą Wrigleys, którą na Państwa życzenie możemy zmielić. Posiadamy profesjonalne młynki kawowe, które zmielą naszą kawą do dowolnej metody zaparzania, jednak namawiamy do zakupu kawy ziarnistej.

O tym, że kawa ziarnista jest zdecydowanie lepsza od mielonej nie trzeba nikogo przekonywać. Na półkach sklepowych ceny kaw ziarnistych są znacznie wyższe niż te mielone, co jest proporcjonalne do ich jakości. Kawy ziarniste posiadają zdecydowanie pełniejszy smak. Kawa ziarnista na długo zachowa swój aromat, a przy każdym rytuale przygotowania naparu, zaczynającym się od jej zmielenia, pozwoli poczuć prawdziwą głębię smaku za każdym razem na nowo. Kawa tak przygotowana będzie miała nieporównywalny smak oraz zapach w porównaniu do zakupionej kawy zmielonej nawet  kilka godzin wcześniej.

Dla posiadaczy ekspresów automatycznych polecamy kawy w ziarnach. Ekspresy automatyczne, w domach jak i biurach, posiadają wbudowany młynek do kawy, który umożliwia regulację stopnia mielenia kawy, co ma ogromny wpływ na jej smak. A więc stosowanie w takich urządzeniach kawy zmielonej już, mija się z celem.

Zachęcamy do zakupu własnego młynka, który już po pierwszym użyciu pozwoli zrozumieć różnicę pomiędzy kawą zmieloną tuż przed zaparzeniem, a kawą zmieloną która trafi do filiżanki dopiero po kilka dniach lub tygodniach. Istnieją następujące rodzaje młynków: 

· młynek ostrzowy – nie można w nim regulować grubości przemiału, a podczas mielenia powstaje pył, który przyczynia się do szybszego nagrzania naparu kawy, ulatniania się aromatu oraz powstania jej kwasowego posmaku. Są to niedrogie urządzenia, które można wykorzystać również w celu mielenia innych produktów np. przypraw.

· młynek żarnowy – pozwalają na regulację grubości przemiału, a co za tym idzie dostosowania jej do preferencji oraz rodzajów parzenia kawy. Wykonane
z trwałego materiały żarna ścierają, a nie tną ziarna kawy. Podczas mielenia 
w młynku żarnowym kawa nie jest podgrzewana, a ilość powstania pyłu kawowego niewielka.  

· młynek ręczny – urządzenia, których żarna napędzane są za pomocą korby
w sposób ręczny.   

· młynek elektryczny – działa w taki sam sposób jak młynek ręczny, zasilanie elektryczne.

    Możemy wybrać młynek ceramiczny lub stalowy. Obalając wszelkie mity młynki stalowe nie nadają kawie metalicznego posmaku oraz nie maja wyższej temperatury mielenia, a co za tym idzie nie przepalają kawy. Młynki stalowe są bardziej trwałe niż te ceramiczne. Żarna ceramiczne nie są tak ostre jak te stalowe, więc przy swojej pracy wytwarzają pył, który może negatywnie wpływać na smak. 

    Warto dodać, że dla każdej metody parzenia kawy należy zmielić kawę w odpowiedni sposób. Ogólna i najważniejszą zasada mielenia kawy to : im dłużej zmielone ziarenka kawy będą spotykały się z wodą, tym powinny być one grubiej mielone. Przykładowo kawa przyrządzana w kawiarce, bądź dzbanku Chemex powinna być grubo mielona, ponieważ czas jej zaparzania jest długi. Natomiast proces zaparzania kawy w  ekspresie ciśnieniowym – około 23 - 29 sekund, dlatego jej ziarna powinny być drobno zmielone. Poniżej znajduje się zestawie, które pozwoli dobrać stopień mielenia kawy do Państwa ulubionego zaparzania.

    · kawa grubo mielona – kryształki soli – Chemex, ekspres przelewowy, Dripper, Frenchpress,

    · kawa średnio mielona – piasek – kawiarka, Aeropress, Moka,

    · kawa drobno mielona – drobny cukier – ekspres ciśnieniowy kolbowy,

    · kawa bardzo drobno mielona – mąka – kawa po turecku, tygiel.

      do góry
      Sklep jest w trybie podglądu
      Pokaż pełną wersję strony
      Sklep internetowy Shoplo.pl